Aldous Huxley

Kitaplarını okumayı çok sevdiğim yazarlardan Aldous Huxley, 26 Temmuz 1894 yılında doğdu. “Krom Sarısı”, “Ada”, “Yeni Cesur Dünya”, “Maymun ve Öz”, “Ses Sese Karşı”, “Algı Kapıları” ve “Kadim Felsefe”; Huxley’in yazdığı hepsi birbirinden değerli kitaplar.

İngiliz yazar, 14 yıl Kaliforniya’da yaşadıktan sonra eşi ve kendisi için vatandaşlık  başvurusu yaptı.  Ancak, gerekirse savaş zamanında ABD’yi savunacağını söylemeyi reddetti.  Savaşmayı reddetmesi, dinden ziyade felsefi nedenlere dayandığından, hükümetin büyük olasılıkla başvurusunu reddedeceğini fark etti, bu yüzden onu geri çevirme şansları olmadan önce geri çekti.

Özellikle “Algı Kapıları” (The Doors of Perception) adlı kitabı, meskalini fiziksel olarak zararsız ve ruhsal olarak aydınlatıcı olarak övdüğü için büyük tartışmalara yol açtı (Jim Morrison’ın grubu The Doors, ismini bu kitaptan almıştır).

1958 yılında verdiği bir röportajda, aşırı nüfusun, insanların nasıl daha az yiyecek ve kişi başına kullanacak daha az malı olacağı anlamına geldiğini anlatan Huxley, istikrarsız bir ekonominin daha güçlü bir merkezi hükümete ve toplumsal huzursuzluğa yol açtığı konusunda uyardı.

“Cesur Yeni Dünya” adlı distopik romanı, baş yapıttır. “Krom Sarısı” adlı kitabından; 

” İnsanlar hoşça vakit geçirmek için filozofları dinlemeye çok hazırdı, tıpkı bir kemancıyı veya sahte ilaçlar yapan bir şarlatanı dinledikleri gibi. Ancak mantıklı adamların önerilerine göre hareket etmeye gelince; asla… Ne zaman mantıklıyla delinin arasında bir  tercih yapılması gerekmiş olsa, dünya tereddüt etmeksizin delinin peşinden gitmiştir. Zira deli temel olana, tutkuya ve içgüdülere seslenir; felsefeciler ise yüzeysel ve fuzuli olana yani mantığa…”

“Krom Sarısı”, İthaki Yayınları, 2001, 181. Sayfa


Hastalık teşhisi konduktan üç yıl sonra, 22 Kasım 1963’te Huxley, o zamanki Başkan John F. Kennedy’nin vurulduğu gün, gırtlak kanserinden hayatını kaybetti. Bu sebeple gazetelerde ölümünden neredeyse bahsedilmedi.

Comments

Bir yanıt yazın